Van grond

Moestuinlessen

Zorgen voor een gezonde bodem, waar gezonde groenten, fruit, kruiden en bloemen in kunnen groeien. Dat vind ik belangrijk. Ecologisch, met de natuur meewerken…
Maar vooral vind ik het heel leuk om er mee bezig te zijn en me steeds weer te verwonderen hoe een klein zaadje kan uitgroeien tot een prachtige en smakelijke plant! Sinds vele jaren in mijn eigen kleine moestuin, waar ik bijvoorbeeld ook zelf compost maak – de basis voor een gezonde bodem. Daarnaast in Stadstuin Rusthout in Leidschendam, als moestuinier en medebegeleider van het tuinieren in vierkante meterbakken door  schoolkinderen en volwassenen.

Graag draag ik mijn enthousiasme en opgedane ervaring en kennis over op anderen. Met de opleiding Lesgever moestuinen en praktijkbegeleider samentuinen bij Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren), heb ik me hier verder in geschoold.
Op 9 november a.s. geef ik voor Velt de les De ecologische moestuin in de winter

Hoe ziet de begeleiding bij moestuinieren eruit?

Dat hangt van de situatie af. Heeft u bijvoorbeeld een moestuin of samentuin waarin u ecologisch tuiniert of juist om wilt schakelen naar ecologisch tuinieren. Dan kan ik op maat theorie- en praktijklessen geven over de belangrijkste beginselen van ecologisch moestuinieren. Dat gaat o.a. om het maken van een tuinindeling met teeltplan, waarin het in de eerste plaats gaat om het telen op het juiste moment van lekkere seizoensgroentes,  maar ook om het voorkomen van ziektes en plagen. Daarnaast zullen zeker bodembedekking, compost, watergeven en onkruid aan de orde komen.

Deelnemers leren zo zelf op ecologisch wijze, met de natuur mee te moestuinieren en met succes op die wijze groentes te verbouwen.

Andere mogelijkheden

Gastlessen op scholen of moestuinen opzetten op scholen.
U kunt contact opnemen voor een offerte op uw locatie op maat. Prijsindicatie: 35 euro per uur (excl. btw), plus voorbereidings- en onkosten. Een les duurt minimaal 1 ½ uur per keer.

Moestuinlessen

Samenwerkingen

Naast de bovengenoemde werkzaamheden als zelfstandige werk ik samen met Velt en het Huygens Labs.

Velt

Velt is een vereniging die zich In Nederland en België inzet voor ecologisch leven en tuinieren, waarbij ik me helemaal thuis voel. Ik geef lessen en workshops voor Velt. Deze zijn te boeken via Velt door Velt-afdelingen, maar ook particulieren en scholen.

Huygens Labs

Huygens Labs zet zich in voor het verrijken van Wetenschap & Techniek-onderwijs op basisscholen in (de omgeving van) Leidschendam-Voorburg. Onderzoekend & ontwerpend leren staat hierbij centraal, wat ik graag toepas op moestuinieren en voeding/koken. Ik zal graag het komende schooljaar hulp en begeleiding bieden bij een schooltuin of gerelateerde onderwerpen zoals compostering; of bijv. gastlessen verzorgen op een afgesproken locatie.

Recente voorbeelden van activiteiten

Naast mijn vrijwilligerswerk bij Stadstuin Rusthout:

  • In de wijk Prinsenhof in Leidschendam begeleid ik in opdracht van SenW een groep kinderen na schooltijd bij het maken en onderhouden van een moestuin (zomer 2019).
  • In Rijswijk gaf ik in het kader van het project Vrijbuurters in opdracht van Haaglanden Beweegt groepjes van jonge kinderen spelenderwijs gedurende 4 weken natuurlessen rondom een moestuin, bij buurt- en speeltuinvereniging Inter Amicos (mei/juni 2019).

Tip!

Vraag als school Subsidie Jong Leren Eten aan, o.a. voor een gastdocent. De nieuwe subsidieronde start op 2 september 2019 en op=op.

Menu