Tot mond

Kookworkshops en voedingslessen

“Lekker eten begint in de tuin” is een slogan van Velt waar ik me goed in kan vinden. Maar het houdt zeker niet op in de tuin: wat is er leuker dan met zelf geoogste groenten in de keuken aan de slag te gaan en er met smaak van te eten! Koken met biologische seizoensproducten, vegetarisch of zelfs helemaal plantaardig, dat is mijn ding. En op die manier lekker,  duurzaam – en nog gezond ook – bezig zijn! Ik deel graag mijn enthousiasme, kennis en ervaring hierover in de kookworkshop.

Op het vlak van voeding en biologisch/ vegetarisch koken en eten ben ik sinds mijn opleiding tot natuurvoedingskundige al actief. Ik heb vele smaaklessen gegeven, proeverijen met praatjes en sinds mijn opleiding ”De natuurvoedingskeuken” (vegetarisch koken) bij de Groene Kookacademie geef ik ook kookworkshops. En ik mag me inmiddels Velt lesgever voeding noemen (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren).

Wat doen we bij de kookworkshop?

Dat is afhankelijk van de wensen. Een voorbeeld van een kookworkshop is dat we na een uitleg over het menu en een toelichting op de keuze van de ingrediënten (en afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie: na het oogsten van groenten en kruiden)  in een groepje van 10-15 deelnemers aan de slag om enkele gerechten te maken.
Schorten om en zelf groente wassen, hakken, snijden, wegen, mengen, koken, bakken! En natuurlijk  gezellig samen alles opeten en genieten van elkaars gerechten. Informatie en recepten mee naar huis. (Behalve als we gaan improvisatiekoken ;))
Na afloop heb je meer inspiratie, kennis en vaardigheden om zelf thuis aan de slag te gaan.
Totale duur: ca: 2 ½ uur.

Kookworkshop en voedingslessen

Mijn  aanbod van kookworkshops staat vermeld in de agenda.  Bij het kopje agenda vind je kookworkshops die al staan gepland. Heb je een concreet verzoek en/of behoefte aan maatwerk neem dan gerust contact op.
Prijsindicatie voor een workshop voor een groep van 10 personen op locatie: 100 euro (excl. btw, kosten lesgever) en onkosten voor ingrediënten, reis- en kopieerkosten , excl. eventuele kosten locatie.

Andere mogelijkheden

  • “Proeverijen met praatjes”: een inleiding over een thema, bijvoorbeeld veganistisch koken: waarom en hoe, met een proeverij; ook geschikt voor wat grotere groepen
  • Kookdemonstraties
  • Smaak- of andere voedingslessen als gastdocent op basisscholen

Samenwerkingen

Naast de bovengenoemde werkzaamheden als zelfstandige werk ik samen met Velt en het Huygens Labs.

Velt

Velt is een vereniging die zich In Nederland en België inzet voor ecologisch leven en tuinieren, waarbij ik me helemaal thuis voel. Ik geef kook- en voedingslessen en workshops voor Velt. Deze lessen zijn voor Velt-afdelingen, maar ook voor particulieren en scholen ook via Velt te boeken.

Huygens Labs

Huygens Labs zet zich in voor het verrijken van Wetenschap & Techniek-onderwijs op basisscholen in (de omgeving van) Leidschendam-Voorburg. Onderzoekend & ontwerpend leren staat hierbij centraal, wat ik graag toepas op moestuinieren en voeding/koken. Ik zal graag het komende schooljaar hulp en begeleiding bieden bij een schooltuin of gerelateerde onderwerpen zoals compostering; of bijv. gastlessen verzorgen op een afgesproken locatie.

Recente voorbeelden van activiteiten

  • Workshop Groentepret , voor ouders bij kinderdagverblijf Pinkeltje Voorburg (mei 2019).
  • Kookworkshop “Snijbietfrittata maken” met kinderen bij kinderdagverblijf De Kajuit Leidschendam (mei 2019).
  • Smaaklessen in het kader van de Week voor de gezonde jeugd bij div. basisscholen in de gemeente Leidschendam- Voorburg (april en mei 2019).
  • Lunchkookles voor Velt “Eten van het land in het voorjaar: schraalhans of schransmaal?” (maart 2019).

Tip!

Vraag als school Subsidie Jong Leren Eten aan, o.a. voor een gastdocent. De nieuwe subsidieronde start op 2 september 2019 en op=op.

Menu